Pagina 1 van 1

Fraaier geluid

Geplaatst: do 30 aug 2007, 21:48
door Musys
In geval van twee (of meer)stemmige muziek kun je door gebruik te maken van balans je muziek beter laten klinken. Verschillende partijen goed verdelen over het stereobeeld (links-rechts) maakt weergave een stuk ruimtelijker. Als je ook nog duidelijk verschillende instrumenten aan de verschillende partijen toekent die recht doen aan het soort partij klinkt je muziek weer wat beter (lange noten door piano of gitaar laten spelen is geen goed plan). Voor al deze zaken kun je terecht in de mixer. Hier stel je ook de volumeverhoudingen optimaal in.

Bedenk overigens dat de zo ingestelde weergave afhankelijk is van de geluidskaart... Op een andere PC (met een andere geluidskaart) kan je muziek heel anders klinken.

Re: Fraaier geluid

Geplaatst: wo 07 mar 2018, 11:38
door peterzoekzak
Beste Musicad,


Wat voor geluidskaart zou je mij kunnen aanraden?

Ik ben sinds twee maanden in Kazachstan gaan wonen voor evangelisatiewerk.

In Kazachstan heb ik me ook aangesloten bij een koor, zij zijn best arm, heb zelfs instrumenten gekocht voor hun.

Ik wil nog steeds Musicad gebruiken, maar ik heb een nieuwe computer nodig.

Die pc heb ik al op het oog, en dat komt wel goed.

Nu is de vraag, ik ken een man in Kazachstan die mij een scarlett focusrite aan kan bieden.

Heb jij ervaringen met die geluidskaart in combinatie (dus in werking met musicad)?

Zullen er problemen zijn met drivers? Of gaat dat gewoon heel simpel werken?

In ieder geval heel erg bedankt alvast.


Groeten,

Peter Moedlaan

Re: Fraaier geluid

Geplaatst: ma 06 aug 2018, 10:10
door Musys
MusiCAD maakt voor weergave gebruik van de MIDI-mogelijkheden van de pc. In den beginne betekende dat het inbouwen van een geluidskaart met MIDI-synthesizer. Het geproduceerde geluid is volledig afhankelijk van de gebruikte synthesizer. Een pc anno 2018 heeft doorgaans een reeds ingebouwde geluidskaart, waarbij de pc de MIDI-synthesizer voor zijn rekening neemt. Het uiteindelijke geluid is vooral afhankelijk van de synthesizer software; een dure geluidskaart die leunt op de standaard MIDI-synthesizer klinkt niet serieus beter dan de ingebouwde geluid-hardware.

Met het aansluiten van een externe MIDI-synthesizer en het instellen van de externe MIDI voor weergave onder [Opties|Muziek en MIDI] zal je geluid niet langer afhankelijk zijn van de pc-hardware.

Voor zover ik kan beoordelen heeft de Scarlett Focusrite geen eigen MIDI-synthesizer; het geluid zal waarschijnlijk nauwelijks anders klinken; alleen het laatste stukje (de digitaal-analoog-omzetting, en zaken als signaal-ruis-verhouding) zal wat beter zijn...

Re: Fraaier geluid

Geplaatst: ma 13 aug 2018, 09:46
door Musys
Om MusiCAD toegang te geven tot fraaier geluid uit zogeheten 'soundfonts' heb je software nodig die soundfonts beschikbaar maakt voor MIDI onder Windows. Dat kan bijvoiorbeeld met VirtualMIDISynth.
Daarna moet je 1 of meerdere soundfonts in VirtualMIDISynth instellen, bijvoorbeeld SGM-v2.01. Dat instellen gebeurt in het configuratieprogramma van VirtualMIDISynth. Tot slot stel je in MusiCAD onder [Opties|Muziek en MIDI|Geluid] VirtualMIDISynth #1 als geluidsbron. Om soundfonts te kunnen gebruiken moet je computer wel over voldoende beschikbaar geheugen beschikken.

Een handleiding kun je vinden op https://wiki.musicad.nl/Soundfonts