Vastgelopen PC...

Als je iets hebt gevonden waarvan je denkt, dat is handig, daar kan een ander ook haar/zijn voordeel mee doen.
Gebruikersavatar
Musys
Betatester
Berichten: 518
Lid geworden op: zo 04 mar 2007, 23:48

Vastgelopen PC...

Ongelezen bericht door Musys » ma 23 jul 2007, 14:46

Mijn computer is vastgelopen en wil niet meer uit... Wat nu?
Vrijwel alle computers schakelen met de 'power'-knop niet meer de (net)spanning af maar geven bij een actieve PC alleen een seintje aan Windows dat er op de aan/uit-knop is gedrukt. Normaliter zal Windows alle applicaties afsluiten en - zoals gevraagd - de computer afsluiten.

Een vastgelopen applicatie geeft (meestal) geen noodzaak op de PC opnieuw te starten. Met <Ctrl-Alt_Del> wordt doorgaans een menu gepresenteerd waarin de vastgelopen applicatie beëindigd kan worden.

Het komt echter wel eens voor dat door samenloop van omstandigheden een applicatie vastloopt en Windows niet alleen niet reageert op <Ctrl-Alt-Del> maar ook het seintje van de aan-uit-knop mist. In dat geval is het weliswaar mogelijk de stekker eruit te trekken of (indien aanwezig) de netschakelaar achterop te gebruiken, maar de meeste (alle?) computers hebben een praktischer noodrem aan boord.

Door de aan/uit-schakelaar langer dan 4 seconden ingedrukt te houden krijgt de PC-hardware instructie om uit te schakelen. Dit is weliswaar een tamelijk lompe manier, maar werkt wel zonder achter de computer te hoeven kruipen, en veroorzaakt (iets) minder problemen dan het eruit trekken van de stekker.

Daarnaast hebben de meeste computers ook nog een - meestal klein - reset-knopje die een draaiend PC-systeem bruut herstart. De PC krijgt ook dan niet de gelegenheid eerst te redden wat er te redden valt.

Tijdens bewerken van muziek maakt MusiCAD eens in de zoveel tijd een reservekopie om ook in geval van dit soort noodgrepen zo min mogelijk gegevens te verliezen. Bij opnieuw starten van MusiCAD wordt dan de vraag gesteld of er verder gegaan moet worden met de laatste reservekopie.

Plaats reactie