Akkoordsymbolen add9 add11 add13 sus2 sus4

Veel Voorkomende Vragen over muziek bewerken met MusiCAD met het bijbehorende antwoord.
Gebruikersavatar
Musys
Betatester
Berichten: 523
Lid geworden op: zo 04 mar 2007, 23:48

Akkoordsymbolen add9 add11 add13 sus2 sus4

Ongelezen bericht door Musys » vr 08 mei 2020, 15:09

Volgens mij staan er fouten op de pagina akkoordsymbolen...
C9 -> een none akkoord bevat automatisch een 7. Als dit niet het geval moet zijn voeg je 'add' toe. Dus als je een drieklank wil met een none zonder septiem dan moet het Cadd9 zijn.
C11 -> bovenstaand geldt ook voor dit akkoord. Als je een drieklank wilt met alleen een elf: Cadd11.
C13 -> bijna zelfde verhaal. Bijna altijd wordt er in een 13 akkoord geen 11 geschreven omdat dit 'niet klinkt'. Als je wel een elf wilt moet het er bij staan in het symbool.
C2 hoort Csus2 te zijn. Dus betekent 'vervangen' waardoor de drie wordt vervangen door een 2 of een 4.
Er spelen hier verschillende dingen:
  • muziektheoretische correctheid,
  • afspraken over akkoordbenamingen,
  • implementatie van akkoordsymbolen in MusiCAD
Ik heb hier niet geprobeerd muziektheoretisch maximaal precies te zijn; voor none/9, undecime/11 en tredecime/13 valt inderdaad onderscheid te maken tussen 9 en add9 enz. MusiCAD maakt vooralsnog geen verschil tussen 9 en add9, als je zowel een 7 als een 9 wilt zul je om MusiCAD te laten doen wat je beoogt C79 moeten noteren.

Akkoordbenamingen zijn vooral afspraken over afkortingen - en er zijn een hoop verschillende afspraken op dit vlak - landgebonden (NL/F/DE enz), stijlgebonden (klassiek, theorie, jazz, pop), instrumentgebonden (accordeon, gitaar) en soms de voorkeur van degene die opsrchijft. Bij sus-akkoorden Csus2 en Csus4 zijn C2 en C4 niets meer dan afkortingen. Zie ook akkoordnotatiesystemen waar je kunt instellen hoe je sus-akkoorden genoteerd wilt zien.

Wat implementatie aangaat is ervoor gekozen om akkoordsymbolen intern zo kort en eenduidig mogelijk op te slaan. Vervolgens kun je door het notatiesysteem te kiezen de gewenste weergave vastleggen (zoals al dan niet 'sus' schrijven, H/B Cis/C#/Do# enz).

Plaats reactie