Akkoorden met lettercijfercombinaties

Veel Voorkomende Vragen over muziek bewerken met MusiCAD met het bijbehorende antwoord.
Gebruikersavatar
Musys
Betatester
Berichten: 523
Lid geworden op: zo 04 mar 2007, 23:48

Akkoorden met lettercijfercombinaties

Ongelezen bericht door Musys » do 03 sep 2015, 20:07

In het stuk over theorie wordt gebruik gemaakt van lettercijfercombinaties voor akkoordnotatie.
Dat is toch iets wat alleen maar door akkoorden spelende gitaristen gebruikt wordt?

Is het mogelijk om voor een willekeurig klassiek werk lettercijfercombinaties voorzien, bijvoorbeeld het vierde van Beethoven, KV 466 van Mozart of een werkje van Debussy?


Akkoordnotatie wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Gitaristen die begeleidingspartijen spelen (slaggitaar) gebruiken als vereenvoudigde notatie van akkoorden veelal akkoordsymbolen. Met slaggitaar zijn willekeurige akkoordliggingen vaak niet uitvoerbaar/zinvol, en zijn akkoordsymbolen een praktische manier om begeleidende harmonie verkort weer te geven.

Door middel van akkoordsymbolen wordt eigenlijk een 'samenvatting' van de bas-en akkoordpartijen gegeven: melodielijn met akkoorden geeft vaak voldoende basis voor een bassist en gitarist/pianist/accordeonist om een effectieve begeleiding te kunnen spelen. Vooral in de 'lichte' muziek (volksmuziek, pop en jazz) wordt erg veel gebruik gemaakt van akkoordsymbolen.

Het basso continuo (becijferde bassen) uit de barok is een tussenvorm, waarin bij een genoteerde baslijn een akkoordligging met cijfers vermeld werd; de daadwerkelijke uitvoering werd aan de (improviserende) clavecimbelspeler overgelaten. Aangezien niet iedere clavecimbelspeler even goed in staat was om al improviserend zijn partij te spelen vanaf becijferde bas, werden deze partijen vaak volledig uitgewerkt in gewone muzieknotatie.

In heden ten dage gespeelde klassieke muziek is het tamelijk ongebruikelijk om akkoordsymbolen als begeleidingspartij op te geven. De harmonisch wat eenvoudiger muziek (Rondo uit KV331, Alla turca) laat zich net als de meeste hedendaagse (pop)muziek goed 'vangen' in akkoordsymbolen. Hoe complexer de muziek, hoe moeilijker deze zich laat samenvatten in akkoordsymbolen; de samenvatting wordt dan al snel ingewikkelder dan het origineel, en verliest daarmee zijn grootste voordeel: compacte snel leesbare begeleidingsnotatie.

Plaats reactie